Ved du nok om situationsbestemt ledelse?

Situationsbestemt ledelse er ideen om, at forskellige medarbejdere har brug for forskellige ledelsesstile for at få succes. Det betyder, at du skal være i stand til at tilpasse din ledelsesstil til hver enkelt medarbejder.

Lyder dette interessant for dig og din arbejdsplads, så anbefales du på det kraftigste at udforske dette link, som kan lære dig mere om situationsbestemt ledelse.

Former for situationsbestemt ledelse

Der findes fire overordnede situationsbestemte ledelsesstile, og hvilken stil du bruger, afhænger af den specifikke situation og den pågældende medarbejder.

Den første stil er den direktive ledelse. Det er, når du giver dine medarbejdere klare og specifikke instruktioner. Denne stil anvendes bedst, når der er en klar opgave, der skal løses, og medarbejderne ved, hvad de skal gøre.

Den anden stil er støttende ledelse. Det er, når du støtter og opmuntrer dine medarbejdere. Denne stil bruges bedst, når medarbejderne arbejder på noget nyt eller udfordrende og har brug for lidt ekstra støtte.

Den tredje stil er participativ ledelse. Det er, når du inddrager dine medarbejdere i beslutningsprocessen. Denne stil bruges bedst, når du har brug for input fra medarbejderne, eller når medarbejderne skal føle ejerskab til et projekt.

Den fjerde stil er delegativ ledelse. Det er, når du uddelegerer ansvar til dine medarbejdere. Denne stil bruges bedst, når du har tillid til, at dine medarbejdere kan få arbejdet gjort, og når de har de færdigheder og den viden, de skal bruge.

Så hvilken situationsbestemt ledelse stil skal du bruge?

Svaret er, at det afhænger af situationen og medarbejderen. Situationsbestemt ledelse handler om at kunne tilpasse sin ledelsesstil til hver enkelt medarbejder og hver enkelt situation.

Hvis du ikke er sikker på, hvilken stil du skal bruge, er det mest gængse, at du starter med en støttende eller deltagende stil. Disse stilarter har en tendens til at være mere effektive over for de fleste medarbejdere og de fleste situationer. Derudover findes der også personlige psykologiske faktorer der spiller ind, da hver af dine medarbejdere er forskellige individer med helt forskellige opfattelser af, hvordan en episode udspiller sig. Mestrer man situationsbestemt ledelse, ja så mestrer man også i disciplinen af god harmoni på ens arbejdsplads, som gør arbejdsdagen mere herlig og mere effektiv for hver af dine medarbejdere. Hermed også din personlige indsats og forhåbentligt virksomhedens omsætning.

Situationsbestemt ledelse er en fleksibel måde at lede på der kan tilpasses til enhver arbejdsplads. Hvis du er interesseret i at lære mere om situationsbestemt ledelse, anbefaler vi, at du udforsker linket nævnt tidligere i artiklen.