Kan du høre, hvad jeg siger?

Hva’? Din hørelse er en af dine vigtigste sanser. En meget stor del af din hverdag fungerer kun, fordi du kan opfange lyde via ørerne. Det er ikke livstruende at miste høreevnen, men det sætter nogle begrænsninger for dit sociale liv, både på arbejdsmarkedet og i fritiden hjemme hos familien. Selv i disse moderne tider med tekstbeskeder og e-mails foregår størstedelen af vores kommunikation gennem tale. Enten direkte ansigt til ansigt, eller via telefonen og måske online videodeling. Det betyder også meget, at du kan høre lyde i trafikken, advarselssignaler på arbejdspladsen og så videre. Uheldigvis bliver din hørelse helt naturligt dårligere med alderen. Heldigvis findes der flere teknologiske løsninger til at begrænse problemet. Hjælpemidler til personer med hørebesvær findes i dag i mange udgaver, og det er muligt at finde en god løsning til langt de fleste af os.

Det er helt normalt

Der er ingen grund til at panikke, hvis du pludselig ikke kan høre alle lyddetaljer på samme niveau som tidligere. Allerede når du runder de tyve år, begynder din evne til at høre at blive svagere, så det er noget vi alle oplever. Dog kan der være forskelle, hvilket blot betyder, at du måske får brug for hjælp lidt tidligere. Det er typisk en simpel proces at få testet høreevnen, derfor er der ingen grund til at tøve, hvis du føler der er et behov.

Pas på din hørelse gennem hele livet

Selvom kroppens aldringsproces formindsker hørelsen med alderen, skal du naturligvis huske at undgå unødvendig støj og larm. Høje lyde kan være skadelige og bør derfor undgås. Dine ører skelner ikke mellem musik og for eksempel industrilarm eller trafikstøj. Alle høje lyde er skadelige, uanset om de kommer fra højtaleren eller flymotoren. Der er en grund til, at du sikkert har oplevet folk bruge hørebeskyttelse i form af ørepropper eller bøjlehøreværn til koncerter.