3 gode råd til udendørs julebelysning

Julen er lysenes tid – og udendørs julebelysning er simpelthen noget af det bedste, når mørket falder på allerede om eftermiddagen. Det pynter alle steder, både i private have, indkørsler og altaner og i byerne, på gader og stræder og naturligvis i storcentrene. Det er dog ikke helt lige til at sikre en flot og sikker udendørs julebelysning. Vi har derfor her samlet vores 3 bedste råd til at få succes med udendørs julebelysning.

Brug kun lyskæder beregnet til udendørs brug

Når du går i gang med at pynte op til jul udendørs, er det meget vigtigt, at du kun bruger lyskæder og andre lyselementer, der rent faktisk er beregnet til udendørs brug. Det er ikke alle lyskæder, der kan bruges – og du kan se på emballage, om lyskæden må bruges udendørs. Hvis du kommer til at bruge en lyskæde, der ellers er beregnet til indendørs brug, kan der let trænge fugt ind i den og den kan kortslutte. Lyskæder til udendørs brug, derimod, er mere robuste og kan meget bedre modstå alt fra fugt og frost til kraftig blæst uden at gå i stykker.

Spar på energien med LED-lys

Julebelysning betyder for mange, at energiregningen bliver større i julemånederne. Det er især tilfældet, hvis din lyskæde er af ældre dato. Der kan dog være en besparelse at hente, hvis du skifter de gamle lyskæder ud med nye LED-lyskæder. De har nemlig en meget længere levetid på helt op til 50.000 timer – og de bruger helt op til 90 % mindre strøm. På den måde vil din energiregning ikke stige særlig meget i julen – og endnu mindre, hvis du bruger en timer.

Når du går på jagt efter LED-lyskæder, skal du lige være opmærksom på, at der findes forskellige hvide nuancer af LED-lys, både en varm gullig hvi og en kold blålig hvid. Det er derfor altid en god ide at teste lyskæden af, inden du køber den, så du er sikker på, at den har den rette farve.

Vis hensyn til dine naboer

Når du har fundet de helt rette lyskæder, er det på tide at sætte dem op. Men det er altså ikke lige meget, hvor du placerer dine lyskæder. For at bevare både fred og hygge, er det meget vigtigt, at du placerer belysningen, så den ikke chikanerer sin nabo. Din julebelysning må altså ikke lyse direkte ind i naboens stue eller soveværelse.

Det kan også være en god idé at benytte lyskæder med timerfunktion, så julebelysningen tænder og slukker automatisk. Du sørger på den måde for at din julebelysning er tændt på dine ønskede tidspunkter og samtidig forstyrrer din belysning ikke dine naboer om natten. Det giver dig også mulighed for at sænke energiforbruget, idet lysene kun er tænkt, når det giver mening.